Avui escric emocionada i il·lusionada perquè estrenem una col·laboració que espero que us agradi i us sigui útil i interessant.
Abans que res: Us presento Andròmines, més que una botiga de joguines, dues ànimes creatives, imaginatives, inquietes, divertides amb un espai ple del que més agrada a petits (i grans!): jocs, joguines, contes, disfresses, idees, ninos, nines, ninots, decoració, vehicles sobre rodes, fusta, roba, cartró… tot un univers amb productes de qualitat, pensats per a cada edat i amb un bon assessorament fruit de l’experiència i la passió de la Dolors i la Carme.
El motiu i la idea de la col·laboració és senzill: proposar idees, explicar novetats, resoldre dubtes dins el món dels jocs i les joguines. Periòdicament publicarem posts amb aquesta temàtica centrats en un àmbit concret: franges d’edat, tipus de joc, materials… Ens anem acostant al Nadal i creiem que pot ser interessant, tot i que sempre hi ha motius per comprar i regalar joguines!
I per inaugurar-nos, comencem amb una proposta pensada per als més petits que m’agrada especialment:
LA PANERA DELS TRESORS
Ho coneixeu?
És un joc d’exploració adequat per a infants de 6 a 15 mesos.
Consisteix en oferir una panera (o recipient una mica gran que sigui sòlid, estable, pla i sense nanses) que conté diversos tipus d’objectes de diferents materials. L’objectiu de la presentació de tots aquests objectes és despertar al màxim el desenvolupament dels sentits i la descoberta.
Els infants tenen total llibertat d’escollir allò que volen agafar: aprenen a moure les mans, a sacsejar, a conèixer les dimensions i el volum, a diferenciar les temperatures, a escoltar els sons que fan els diferents objectes…
Les noies d’Andròmines ajuden i han ajudat a crear moltes paneres i en destaquen els beneficis que porta als infants i la satisfacció de tota la família amb aquest joc.
(clicant les imatges, que us donen idees de com pot ser la panera, en podeu veure la font)
Què hi podem posar a la panera?
La majoria de materials els podeu trobar fàcilment a casa. Heu de tenir en compte que els objectes que es troben a la panera no són joguines, sinó material inespecífic.
Hi posarem tota mena de materials: de fusta, de roba, de metall, de paper, de vímet… que siguin resistents i segurs per a l’edat del nadó.
Algunes idees:
OBJECTES NATURALS
- llimona
- poma
- pedres
- castanyes grans
- cargol de mar
- petxines
- taps de suro
- closques de coco
- escorça d’arbre
- magrana
- nous grosses
- pedra tosca
- pinyols grans de fruites
- carbasses seques
- esponja
- …
OBJECTES DE MATERIALS NATURALS
- cistells petits
- raspall d’ungles de fusta
- brotxa de maquillatge
- pinta de banya
- brotxa d’afeitar
- flauta de canya
- pilota de llana
- calçador de banya
- raspall de dents
- pinzell o brotxa
- …
OBJECTES DE FUSTA
- capses
- cullera
- flauta
- bol
- ouera
- cilindres
- castanyoles
- timbal
- sonalls
- ou
- plat
- argolla
- bobina de fil
- cubs
- carraca
- daus
- mà de morter
- botons grans de colors
- pinça d’estendre
- anella de cortina
- …
OBJECTES METÀL·LICS
- trompeta
- flamera
- joc de claus
- espremedora
- tassa
- clauer
- …
OBJECTES DE PELL, ROBA, GOMA, FOLRE
- moneder de pell
- tub de goma
- pilota de tennis
- tap de bany amb cadena
- agafador de cassoles
- cremallera
- pilota grossa
- funda d’ulleres
- bosses de roba petites amb herbes aromàtiques
- tac de goma
- cintes de roba
- trossos de goma elàstica
- pilota de cuir
- nina de drap
- pilota de golf
- xiulet
- embut
- harmònica
- picarols
- colador
- raspall de netejar biberons
- batedora d’ous
- mirall
- tapes d’olles
- motlles de pastissos
- campana
- …
OBJECTES DE PAPER I CARTRÓ
- llibreta
- paper de vidre
- tubs de cartró
- paper de xarol
- cons de cartró
- …
OBJECTES DE VIDRE
- Bales grosses
- Pots de melmelada
- Pots de cosmètica
- …
És important rentar tots els objectes prèviament i periòdicament i tenir cura que tots estiguin en bon estat i siguin segurs per al nadó.
És convenient situar la panera en un lloc on l’infant hi tingui fàcil accés i renovar-ne els objectes periòdicament per seguir despertant l’interès del petit. Per renovar-los és interessant que ens fixem amb les preferències de l’infant i les activitats que duu a terme amb cada objecte, així com deixar-ne d’antics combinats amb els nous.
Els nens més petits no tenen una estona de joc molt llarga, l’adult pot ajudar a presentar els objectes i fer que l’infant hi interactuï d’una determinada manera (a part de deixar-lo experimentar al seu aire): acostant-los i allunyant-los, ficant-los uns dins dels altres, fent sorolls…
La panera dels tresors dóna a l’infant l’oportunitat de triar allò que vol agafar, li dóna certa autonomia, potencia la descoberta d’ell mateix i de l’entorn, estimula els seus sentits i entrena l’acumulació d’informació, entre molts altres beneficis.
Cada panera dels tresors és diferent… Què hi posaríeu vosaltres?
Font d’informació:
Teresa Majem ; Pepa Òdena. El joc de la descoberta. Barcelona: Associació Mestres Rosa Sensat (1994). Col·lecció temes d’infància educar de 0 a 6 anys, num. 22